Drobiowe galaretki z "sercem"

0 (0 ocen)

  • 15 min

Delikatne, drobiowe galaretki stanowią idealną alternatywę dla nieco tłustszych wieprzowych. Wycięcie marchewkowego serca to nic trudne, a jaki efekt. Od razu przyjemniej się zajada.

  • 15 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka, marchewka,pietruszka, groszek konserwowy, koperek lub pietruszka, żelatyna,sól pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Drobiowe galaretki z "sercem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z piersi kurczaka, marchewki, pietruszki, ziela angielskiego i liścia laurowego przygotowujemy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Wywar dokładnie przecedzamy, a warzywa odkładamy na bok. W przygotowanym bulionie rozpuszczamy żelatynę, warzywa i mięso kurczaka kroimy w kostkę. Odrobinę ugotowanej marchewki odkładamy na bok. Z pozostawionej marchewki wycinamy serce ( możemy sobie pomóc foremką, której używamy przy wycinaniu ciasteczek). Na dnie, najlepiej małych salaterek kładziemy "marchewkowe serce", pietruszkę, groszek konserwowy, kawałki kurczaka, małą gałązkę kopru lub pietruszki. Całość zalewamy tężącym wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Najlepiej smakuje z odrobiną octu. Smacznego!!!!!!

Porady

Galaretę można wedle uznania urozmaicić jajkiem gotowanym, kukurydzą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy