Drobiowe eskalopki z farszem pieczarkowym

5 (148 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe, soczyste eskalopki odpowiednie na każdą porę

  • 60 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    10 dag pieczarek
    1 cebulka szalotka
    ½ małej kajzerki
    ½ szklanki mleka
    sól, pieprz
    tarta bułka
    mąka
    1 rozbełtane jajko
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowe eskalopki z farszem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso umyj i pokrój nieco skośnie wykrawając co najmniej 4 eskalopki
    2. Każdą eskalopkę rozbij tłuczkiem na płaski prostokąt o wymiarach 10x15cm-posól i odłuż
    3. Przygotuj farsz z pieczarek: opłukane pieczarki pokrój drobniutko i przysmaż na zeszklonej na oleju cebuli.
    4. Usmażone pieczarki wymieszaj bardzo dokładnie z kajzerką rozmoczoną (i odcisniętą) w mleku
    5. Brzeg każdej eskalopki posmaruj rozbełtanym jajkiem
    6. Na połowie mięsa rozłóż równo odrobinę farszu uważając, aby posmarowane białkiem brzegi pozostały wolne – podobnie postępuj z pozostałymi
    7. Każdą eskalopkę złóż na pół i panieruj w mące, jajku i bułce
    8. Usmaż eskalopki na gorącym tłuszczu
    9. Podaj z surówką i ziemniakami puree .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Farsz pieczarkowy Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować