Wspaniałe, soczyste eskalopki odpowiednie na każdą porę
60 min
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
10 dag pieczarek
1 cebulka szalotka
½ małej kajzerki
½ szklanki mleka
sól, pieprz
tarta bułka
mąka
1 rozbełtane jajko
olej do smażenia
Drobiowe eskalopki z farszem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso umyj i pokrój nieco skośnie wykrawając co najmniej 4 eskalopki
2. Każdą eskalopkę rozbij tłuczkiem na płaski prostokąt o wymiarach 10x15cm-posól i odłuż
3. Przygotuj farsz z pieczarek: opłukane pieczarki pokrój drobniutko i przysmaż na zeszklonej na oleju cebuli.
4. Usmażone pieczarki wymieszaj bardzo dokładnie z kajzerką rozmoczoną (i odcisniętą) w mleku
5. Brzeg każdej eskalopki posmaruj rozbełtanym jajkiem
6. Na połowie mięsa rozłóż równo odrobinę farszu uważając, aby posmarowane białkiem brzegi pozostały wolne – podobnie postępuj z pozostałymi
7. Każdą eskalopkę złóż na pół i panieruj w mące, jajku i bułce
8. Usmaż eskalopki na gorącym tłuszczu
9. Podaj z surówką i ziemniakami puree .
Komentarze