Drobiowa wędlina z szynkowara

4.5 (160 ocen)

Nie ma to jak domowa wędlina, tym razem z szynkowara

Składniki:

  • 830 g mięsa z ćwiartek kurczaka ( u mnie były to 4 duże ćwiartki )
    1 łyżeczka peklosmaczku
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżeczka przyprawy Szeherezada
    1/2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Drobiowa wędlina z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso odcięte od kości z ćwiartek kurczaka umieścić w misce, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
    Potem umieścić je w woreczku i włożyć do szynkowara.
    Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Potem do garnka wlać tyle wody aby szynkowar wystawał nad nią 1 centymetr.
  • 2. Zagotować wodę, wstawić szynkowar, zakryć pokrywką i gotować przez godzinę w 90 stopniach.
    Dobrze mieć do sprawdzenia temperatury termometr.
    Po ugotowaniu wyjąć szynkowar z wody i wystudzić, potem wstawić go do lodówki na kilka godzin aby wędlina ładnie się związała.
    Wyjąć wędlinę z szynkowara i podawać na przekąskę lub zamiast wędlin sklepowych do pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować