Drobiowa galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcję rosołową i udka oczyszczamy z tłuszczu, płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby przykrywała mięso, i zagotowujemy. Odszumowujemy kilkakrotnie. Wkładamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, solimy i gotujemy na małym ogniu ok. 3 godzin. Wywar ma tylko "mrugać". Wygotowany płyn uzupełniamy, dolewając zimną wodę.
2.Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i opłukujemy. Pora dokładnie myjemy. Warzywa wkładamy do wywaru i gotujemy na małym ogniu 30 minut.
3.Wyjmujemy udka i porcję rosołową, obieramy ze skóry, odrzucamy kości, a mięso kroimy w nieduże kawałki. 3 marchewki kroimy w krążki.
4.Odlewamy 1 litr wywaru, przyprawiamy solą i pieprzem na pikantnie. Do gorącego wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się dokładnie rozpuści. Przecedzamy przez gęste sitko lub przez gazę i odstawiamy do przestudzenia.
5.Salaterki lub inne naczynia (ja wykorzystałam silikonowe foremki do muffinek) opłukujemy zimną wodą. Na dnie rozkładamy listki zielonej pietruszki, następnie krążki marchewki i odsączoną kukurydzę. Na kukurydzę rozkładamy mięso. Zalewamy przestudzonym wywarem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia w chłodne miejsce, a następnie wstawiamy do lodówki, aby galaretki porządnie stężały.
6.Pozostały wywar podajemy na obiad jako rosół lub wykorzystujemy jako bazę do zupy.
Porady
Z podanej ilości składników otrzymałam 24 małe porcje (w muffinkowych formach). Filiżanek byłoby ok. 10.
Komentarze