Drożdżowe ślimaki z cynamonem

5 (197 ocen)

  • 30 min

Te bułeczki są bardzo aromatyczne i lekkie. Poza tym naprawdę szybko się je robi.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * 150ml ciepłego mleka
    * 25g drożdży
    * 40g cukru
    * 50g masła
    * 1 żółtko
    * 300g mąki
    * 1/4 łyżeczki soli

    Masa:
    * 75g masła
    * 40g cukru
    * 1 łyżeczka cynamonu
    * 50g sparzonych rodzynek
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe ślimaki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn. Gdy wyrośnie łączymy go z resztą składników na ciasto i wyrabiamy aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ciasto będzie dosyć luźne więc szybko je poczujecie). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem i cynamonem na puszystą masę. Kroimy namoczone wcześniej rodzynki.
  • 3. Gdy ciasto podwoi objętość, wałkujemy je na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm, smarujemy masą, posypujemy rodzynkami i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 2cm kawałki i układamy na blasze. Pieczemy ok. 25 minut w 200 stopniach.

Porady

Rodzynki można namoczyć w alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować