dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dla miłośników szpinaku i nie tylko. Bułeczki są przepyszne! Do tego ten lekko przypieczony ser na wierzchu i te śliczne zielone paseczki! Mniam! Idealna przekąska do piwa, czy nawet na śniadanie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    * ciasto:
    - 3 szklanki mąki pszenej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka cukru
    - 40g świeżych drożdży
    - 1 szklanka mleka
    - 1 łyżeczka soli
    - 4-5 łyżek oleju
    * farsz:
    - 1-1,5 szklanki dobrze upchniętego świeżego szpinaku (użyłam baby)
    - 2 ząbki czosnku
    - 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    - 3 połówki pomidorów suszonych z oliwy
    - 1 szklanka startego na grubych oczkach cheddar'a
    - S&P
    - 1 rozkłócone jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, mleka, cukru i 1 łyżki mąki pszennej, zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły".
  • 2. Pozostałą mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski, dodać sól, mleko, olej i zaczyn. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto (ok 5 minut hakiem). W razie konieczności dodać mąki lub oleju. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 3. Szpinak, czosnek, oliwę z oliwek umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Dodać 2 łyżki cheddar'a, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.
    Pomidory drobno posiekać.
  • 4. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5mm. Następnie rozsmarować szpinak, równomiernie rozłożyć pomidory i resztę sera. Zawinąć w roladę.
  • 5. Roladę pokroić na jednakowej grubości ślimaczki (u mnie 16 ślimaczków) i przełożyć je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ślimaczków posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C (bez termoobiegu) i piec 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Jeśli ciasto za bardzo będzie nabierać koloru z wierzchu, przykryć folią aluminiową.
  • 7. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.
    Smacznego!

Porady

Ślimaczki są równie dobre odgrzane w piekarniku na 3ci dzień :) wypróbowałam :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować