1 kg tuszek dorszy
3 duże cebule
1 szklanka octu
6 szt ziela angielskiego
4 liście laurowe
0,5 szkl cukru
5 szklanek wody
Mąka
Sól
Pieprz
olej do smażenia
Dorsze w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuszki dorszy wyczyścić, umyć , pokroić w dzwonka .Oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtaczać w mące i smażyć na patelni.
Cebulę obrać, pokroić w plastry i usmażyć na złoty kolor na oleju.
Ocet, wodę, cukier, liść laurowy i ziele angielskie wszystko razem zagotować.
W garnku lub głębokiej misce układać na zmianę warstwę ryb, warstwę smażonej cebuli a następnie zalać wszystko gorącym octem.
Odstawić na 24 godziny do zamarynowania.
Można podawać z ziemniakami w mundurkach lub gotowanymi.
Komentarze