Dorsz zapiekany ze szpinakiem i pomidorkami

4.5 (176 ocen)

Prosta i szybka propozycja na obiad (wystarczy dodać do niej kaszę czy ryż) lub kolację.

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
    150g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
    2-3 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego
    2 plasterki sera salami z przyprawami
    10 pomidorków koktajlowych
    sól (najlepiej himalajska)
    mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz zapiekany ze szpinakiem i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy. Wszystko krótko dusimy, szpinak w tym czasie straci swoją objętość.
  • 2. Rybę układamy w folii do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na niej plasterki sera. Na to wszystko wykładamy duszony szpinak i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Zawiązujemy woreczek do pieczenia nitką.
    Rybę zapiekamy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20-25 minut.

Porady

Uwaga: przy otwieraniu woreczka po pieczeniu uważajmy by się nie poparzyć. Najlepiej nakłuć lekko woreczek i poczekać aż gorąca para się ulotni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Dorsz zapiekany z warzywami

To może cię zainteresować