Dorsz zapiekany z masłem i pesto

4.42 (175 ocen)

Prosty w przyrządzeniu obiad lub kolacja, zwłaszcza jeśli użyjemy gotowego pesto ze słoiczka.

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
    2 łyżki masła
    4 łyżki bazyliowego pesto*
    sok z połowy cytryny
    1 ząbek czosnku
    pieprz cytrynowy, sól

    * Możemy użyć gotowego pesto w słoiczku dostępnego na sklepowych półkach. Tym, którzy wolą zrobić je sami, podaję przepis:

    PESTO:

    1 spory pęczek świeżej bazylii
    100 g orzeszków piniowych (ewentualnie nerkowców)
    50 g startego parmezanu
    2 ząbki czosnku
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.42 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz zapiekany z masłem i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wstawić na noc do lodówki. Pesto wymieszać z masłem. Każdy rybny filet osuszyć lekko papierowym ręcznikiem, następnie posmarować z obu stron maślanym pesto. Zawinąć w folię (każdy osobno). Piec ok. 35 minut w 180°C.
  • 2. SPOSÓB WYKONANIA PESTO: Liście bazylii umyć i wysuszyć. Zmiksować z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, orzeszkami parmezanem. Na końcu połączyć z oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczka, wierzch zalać odrobiną oliwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować