Dorsz zapiekany w cukini

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo jej delikatny smak można łączyć z wieloma składnikami,w połączeniu z rybnym farszem smakuje naprawdę wspaniale.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 młode cukinie
    500 g fileta z dorsza
    1 kulka sera mozzarella
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka soku z cytryny
    100 g ryżu
    4 suszone pomidory z zalewy
    cebula
    ząbek czosnku
    kurkuma
    zioła prowansalskie
    świeży koperek
    masło
    olej
    sól biały pieprz do smaku

Dorsz zapiekany w cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do lekkiego zeszklenia,następnie wsypujemy ugotowany ryż i szczyptę kurkumy i smażymy krótko do zabarwienia ryżu.
    Dodajemy pokrojoną w kostkę rybę oraz pokrojone pomidory 1 łyżkę masła,wyciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny,śmietanę,zioła prowansalskie i dalej smażymy przez 3 minuty ,aż składniki się połączą,doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.Odstawiamy do przestudzenia,
  • 2. Cukinię myjemy,osuszamy i kroimy wzdłuż na połowę,wydrążamy nasiona przy pomocy łyżeczki lub ostrego nożyka.
    W wydrążone miejsca układamy farsz oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella.
    Warzywa na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez 30 minut.
    Po upieczeniu posypujemy posiekanym,świeżym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy