Dorsz z Koperkiem i Bazylią

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mocno aromatyczny Dorsz.Idealny dla smakoszy takich mocno ziołowych rybek :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Filet z dorsza ze skórą: 4 sztuki
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - czosnek posiekany: 2 ząbki
    - koperek - posiekany: 0.5 pęczka
    - bazylia świeża listki: 10 sztuk
    - masło, chłodne: 4 plastry
    - sól ziołowa: 3 szczypty
    - pieprz czarny do smaku: 1 szczypta
    - folia spożywcza: 2 sztuki
    - olej do wysmarowania foli: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz z koperkiem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz z Koperkiem i Bazylią 1. Rybę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.Przekładamy na tackę,kropimy ja porządnie cytryną.Solimy,pieprzymy. Folię smarujemy olejem.Następnie na każdy z dwóch płatów rybki kładziemy posiekany czosnek,2 plastry masła,koper i 10 listków bazylii(oczywiście na każdy filet tj.po pięć listków na jeden i po 2 plastry masełka ). Nakładamy na to drugi płat dorsza,posypujemy jeszcze koperkiem i zawijamy folią.Tak przygotowaną rybkę wkładamy do lodówki na 1 godzinkę żeby ładnie nam przesiąkneła ziołami.
  • Dorsz z Koperkiem i Bazylią 2. Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy ją 30 minut. Następnie odkrywamy i podpiekamy ją jeszcze chwilunię.Tzn. mozna bardziej ją podpieć lub mniej to już w zależności jak kto lubi.Ja podpiekałam 10 minutek :-)
    Mam nadzięję że wszystko jasne,co napisałam ? Jeśli nie to proszę pytać ;-)
  • Dorsz z Koperkiem i Bazylią 3. Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty. . .

    SMACZNEGO . . . . . .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować