Dorsz z kaszą z nutą miodu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna ryba z dodatkiem kaszy pachnącej miodem.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 płaty świeżego dorsza,
    sól do smaku,
    pieprz czarny do smaku,
    przyprawa do ryb
    mąka,
    200 g kaszy jęczmiennej perłowej,
    1 łyżka miodu prawdziwego,
    50 ml wina białego wytrawnego,
    2 łyżki masła,
    sól do gotowania kaszy,
    woda,
    2 jabłka,
    sok z cytryny,
    1 cebula biała
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz z kaszą z nutą miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opatroszonego dorsza kroimy na mniejsze kawałki.
    Solimy, pieprzymy ,oprószamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny.
    Obtaczamy delikatnie w mące i smażymy z obu stron, najpierw od strony skóry.
    Wykładamy na talerz i przykrywamy drugim by ryba niewystygła.
  • 2. Kasze gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzatku.
    Studzimy po ugotowaniu .
  • 3. W rondelku rozpuszczamy masło.
    Dodajemy pokrojoną w kosteczke cebule, a następnie kasze i smażymy około 5 minut.
    Dodajemy wino i mieszajac czekamy aż troche odparuje.
    Dokładamy łyżkę miodu i pokrojone w kostkę jabłka.
    Dusimy razem około 5-10 minut.
  • Dorsz z kaszą z nutą miodu 4. Na talerz wykładamy 4 łyżki kaszy , na nią wykładamy kawałki usmażonej ryby.

Porady

Pamiętajmy o mieszaniu aby kasza nie przywarła do dna rondelka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować