Dorsz z Boczkiem oraz groszkiem z zapiekanymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

jest to smaczna potrawa której przepis leży u źródeł Norwegii zaczerpnięty od mojej Bratowej:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg Fileta z Dorsza
    1kg Pomidorów koktajlowych
    1kg groszku zielonego<może być mrożonka>
    1/2 szkl. śmietany łaciatej 18% do zup lub sosów
    1kg ziemniaków
    30dag chudego wędzonego boczku
    3łyżki masła prawdziwego
    dodatki: koperek, tłuszcz np.olej, przyprawa do ryb

Dorsz z boczkiem oraz groszkiem z zapiekanymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ryby(dorsza)
    -w przypadku mrożonych filetów rozmrozić je, następnie opłukać i świeże osuszyć
    -przygotować blaszki wyłożyć filety i posypać przyprawą do ryb lekko oprószyć sola i pieprzem na to posypać pokrojony w małą kostkę boczek i podlać lekko wszystko olejem.
    -wstawić wszystko do piekarnika aż ryba będzie upieczona i miękka.
  • 2. Przygotowanie groszku zielonego
    -groszek ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
    -ostudzić na sitku odsączyć z wody i wystudzić
    -wszystko razem wymieszać w garnku w raz z masłem następnie przy użyciu blendera lub miksera dodając śmietankę 18%
    -wszystko doprawić do smaku.
  • 3. ziemniaki ugotować w osolonej wodzie posypać koperkiem zielonym.
  • 4. przygotowanie pomidorów
    -umyć i osuszyć pomidory
    -posolić w całości i doprawić pieprzem
    -wyłożyć na blaszkę i polać olejem
    -zapiekać w piekarniku do miękkości

Komentarze

Podobne przepisy