Dorsz w ziołach z pomidorami

0 (0 ocen)

  • Średni

Pyszna i zdrowa rybka...

  • Średni

Składniki:

  • - Filet z dorsza: 60 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - pomidory: 2 sztuki
    - cytryna: 1 sztuka
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - natka pietruszki: 1 łyżka
    - koperek: 1 łyżka
    - bazylia: 1 łyżka
    - estragon: 1 łyżka

Dorsz w ziołach z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać, wymieszać z ziołami. Rybę podzielić na porcje doprawić solą i pieprzem, ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Na rybie ułożyć posiekane zioła. Pomidory pokroić w kosteczkę. Cytrynę wyszorować, skórkę bardzo cienko obrać, pokroić w cienkie paseczki. Sok z cytryny wycisnąć i zmieszać z oliwą, skropić rybę. Ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać zestruganą skórką z cytryny. Oprószyć do smaku solą i pieprzem. Każdą rybę szczelnie owinąć folią. Piec ok. 15-20min w temp. 200st.

Komentarze

Podobne przepisy