Dorsz w sosie słodko-kwaśnym

4.5 (151 ocen)

  • 20 min

Tę potrawę zaserwowała po raz pierwszy moja teściowa na swoich imieninach. Tak zachwyciła nią gości, że odtąd pojawia się na naszym rodzinnym stole przy każdej ważniejszej okazji i znika w okamgnieniu

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
    1 puszka brzoskwiń
    1 duże jabłko
    2 cebule
    1 papryka
    2 słoiki sosu słodko-kwaśnego
    olej do smażenia ryby
    mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem
    sól
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smażymy rybę:
    Fileta należy pokroić w mniejsze kawałki, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć.
  • 2. Brzoskwinie, paprykę, cebulę i jabłko kroimy w gruba kostkę
  • 3. Na patelni rozgrzewały łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy paprykę i lekko podduszamy. Następnie dodajemy jabłko.
  • 4. Do uduszonych składników wlewamy sosy, czekamy aż się zagotuje i dodajemy pokrojone brzoskwinie i ok. połowę syropu z brzoskwiń. Całość gotujemy ok. 1 min. od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Na najlepiej przeźroczystą salaterkę układamy kawałki usmażonej ryby i zalewamy sosem. Wierzch dekorujemy natka pietruszki

Porady

0Danie można jeść na zimno jako sałatkę (i właśnie taki wariant ja preferuję) lub na gorąco jako danie obiadowe. Rybę można układać w salaterce warstwami (ryba, sos, ryba, sos) lub po jednej warstwie na dwóch salaterkach. Zamiast dorsza można wybrać tańszą, a równie smaczną mirunę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować