DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM.

4.46 (194 ocen)

Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponujesię z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze, do wędzenia, gotowania.

Składniki:

  • 4-6 małych polędwiczek z dorsza
    (mogą być zwykłe filety)
    200 - 300g serka topionego w kostce
    400g kefiru (duży kubek)
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz biały
Wystaw ocenę:

4.46 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w sosie serowo-pomidorowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek rozpuszczam w odrobinie wody (1/3 szklanki) na gazie.
    Kiedy dokładnie się rozpuści, zdejmuję z ognia i ciągle mieszając,
    wlewam cienki strumyczkiem wstrząśnięty kefir, by się nie zważył.
    Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam dokładnie,
    stawiam na palnik i zagotowuję. Ewentualnie doprawiam
  • 2. Rybę, jeśli to polędwiczki, układam w małym naczyniu żaroodpornym,
    dość głębokim. Jeśli to filety - dzielę je na mniejsze kawałki, długości
    ok. 10-15 cm (jak polędwiczki) i także układam w naczyniu.
    Zalewam rybę sosem tak, by przykrywał całkowicie kawałki.
  • 3. Wstawiam naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni,
    zapiekam 20-25 minut. Podaję z ugotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować