• Dorsz w śmietanie

    Autor: Sławomir Janczak, Starachowice

  • Przyjaciel Norweg, który jest kucharzem okrętowym, nauczył mnie przyrządzać rybę w ten sposób.

  • Składniki

    ok. 1 kg filetów z dorsza
    2 łyżki mąki
    cebula
    margaryna do smażenia
    sól, pieprz
    mała śmietana 18-proc.
    puszka groszku
    20 dag ryżu
    po łyżce posiekanej rzeżuchy i koperku

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wrzącej wodzie. Groszek podgrzewamy w zalewie, osączamy.

    2.

    Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w 5-cm kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

    3.

    Dorsza obtaczamy w mące i smażymy na margarynie z obu stron. Pod koniec smażenia wsypujemy cebulę. Delikatnie mieszamy. Po ok. 10 minutach wlewamy śmietanę i dusimy jeszcze ok. 10 minut. Posypujemy koperkiem i rzeżuchą. Dorsza podajemy z ryżem i groszkiem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    w_kilka_chwil, filet z dorsza, śmietana
  • 0 komentarzy

Autor: Sławomir Janczak, Starachowice

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-02T17:52:10+01:00

602 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_07-2011

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »