Dorsz w kremowym sosie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Od czasu do czasu robię sobie rybną ucztę. Polecam dorsze, bo są wyjątkowo smaczne i zdrowe.

  • 45 min

Składniki:

  • ● 4 filety z dorsza
    ● marchewka
    ● cebula ● por
    ● 30 dag śmietany 18-proc.
    ● 2 woreczki ryżu
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● olej
    ● mąka
    ● po łyżeczce posiekanej natki pietruszki, koperku i szczypiorku
    ● sól, pieprz

Dorsz w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko. Filety myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem
    z cytryny. Obtaczamy w mące, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy
    na 10 minut. Następnie rumienimy z obu stron na oleju.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Pora oczyszczamy i kroimy w półplastry. Wa rzywa smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą. Mieszamy. Wkładamy ryby.
  • 3. Śmietanę mieszamy z zieleniną. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy rybę z warzywami. Dusimy 15 minut. Podajemy z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy