Dorsz w kremie porowym

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rodzina Baranowskich z Opola zaprosiła nas na pysznego dorsza w kremie porowym. Obiadgotowała cała rodzina!

Składniki:

  • ● 1 kg dorsza (najlepiej bez glazury)
    ● 1 większy por
    ● 300 ml słodkiej śmietany 30-proc.
    ● sól
    ● pieprz
    ● margaryna
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w kremie porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora dokładnie oczyszczamy, kroimy na talarki i solimy.
  • 2. Na patelni roztapiamy łyżkę margaryny i dodajemy pora. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy będzie już miękki, wlewamy
    śmietanę i od czasu do czasu mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć. Krem porowy odstawiamy.
  • 3. Filety z dorsza kroimy na większe kawałki, oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kawałki dorsza. Smażymy z obu stron, aż będzie miękki. Wykładamy na talerz i polewamy gorącym kremem porowym. Tak przyrządzonego dorsza można podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować