Dorsz w jarzynach

4.5 (163 ocen)

Dorsz w jarzynach - znakomita ryba z dodatkiem warzyw, to alternatywa dla osób nielubiących karpia.

Składniki:


  • 500-600 g filetów z dorsz lub morszczuka
    mąka
    3 marchewki
    2 pietruszka
    1 por
    2 cebule
    150 g przecieru pomidorowego
    olej
    posiekana natka pietruszki
    liść laurowy
    cukier,sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Dorsz w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz w jarzynach 1. Filety opłukać odsączyć na papierowym ręczniku,podzielić na
    porcję,lekko posolić i odstawić na 15 minut. Następnie obtoczyć w
    mące i usmażyć na oleju na złoty kolor.
    Marchewkę,pietruszkę oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Por
    pokroić w krążki,cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i
    podsmażyć por oraz cebulę. Marchewkę i pietruszkę poddusić na
    oleju,następnie wlać około 1 szklanki wody,dodać liść laurowy i dalej
    dusić na małym ogniu.Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy,por,cebulę,natkę pietruszki,doprawić cukrem,solą i pieprzem.
    Rybę włożyć np. na głęboki talerz,półmisek,przykryć gorącymi
    warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować