Dorsz w jarzynach - znakomita ryba z dodatkiem warzyw, to alternatywa dla osób nielubiących karpia.
Składniki:
500-600 g filetów z dorsz lub morszczuka
mąka
3 marchewki
2 pietruszka
1 por
2 cebule
150 g przecieru pomidorowego
olej
posiekana natka pietruszki
liść laurowy
cukier,sól,pieprz do smaku
Dorsz w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety opłukać odsączyć na papierowym ręczniku,podzielić na
porcję,lekko posolić i odstawić na 15 minut. Następnie obtoczyć w
mące i usmażyć na oleju na złoty kolor.
Marchewkę,pietruszkę oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Por
pokroić w krążki,cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i
podsmażyć por oraz cebulę. Marchewkę i pietruszkę poddusić na
oleju,następnie wlać około 1 szklanki wody,dodać liść laurowy i dalej
dusić na małym ogniu.Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy,por,cebulę,natkę pietruszki,doprawić cukrem,solą i pieprzem.
Rybę włożyć np. na głęboki talerz,półmisek,przykryć gorącymi
warzywami.
Komentarze