Bardzo smaczna i zdrowa ryba,dorsz w mącznej panierce podany z ziemniakami i surówką.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
dorsz bez skóry 1 kg
ziemniaki 8 szt.
cebula połowa
mąka do panierki
sól
pieprz ziołowy do smaku
kapusta kiszona z żurawiną
oliwa
koper
olej rzepakowy do smażenia
Dorsz smażony, ziemniaki, surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na gorącej patelni z olejem smażymy dorsza przyprawionego solą i pieprzem oraz obtaczanym w mące. Smażymy na oleju rzepakowym, z obu stron na złoty kolor. W między czasie robimy surówkę z kiszonej kapusty i cebuli pokrojonej w drobną kostkę doprawioną oliwą i pieprzem oraz gotujemy ziemniaki. Ugotowane ziemniaki odparowujemy, tłuczemy. Ziemniaki nakładamy na talerz, posypujemy koprem, obok kładziemy kawałek usmażonego dorsza i surówkę.
Komentarze