Dorsz po Mniszkowsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nietypowa i przepyszna odmiana ryby po grecku

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg dorsza
    4 marchewki
    3 pietruszki
    1/4 selera
    1 cebula
    1 papryka
    przecier pomidorowy
    1/2 kostki rosołowej
    śmietana
    przyprawy: sól, pieprz, wegeta, kucharek, słodka papryka
    do ryby:
    jajko,
    mąka
    bułka tarta
    sól
    olej

Dorsz po mniszkowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) filetujemy dorsza kroimy w kostkę solimy. Następnie panierujemy w mące, jajku i bułce i smażymy na oleju.
    2) Obieramy warzywa, trzemy na tarce. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler podsmażamy na oleju, po ok 5 minutach wsypujemy do garnka i zalewamy gorącą wodą, dodajemy kostkę rosołową.
    3) Podsmażamy cebulkę i paprykę na patelni i dodajemy za kilka minut, kiedy warzywa w garnku będą na w pół miękkie.
    4)gotujemy aż warzywa będą miękkie, dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego. Wlewamy śmietanę tak, aby sos zgęstniał. Doprawiamy przyprawami do smaku.
    5) Podajemy na głębokich talerzach z przygotowaną wcześniej rybą.
    Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy