Dorsz po katalońsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wspaniałe danie dla tych, którzy lubią kuchnię śródziemnomorską.

Składniki:

  • 70 dag fileta z dorsza
    4 jajka
    3 ziemniaki
    5 ząbków czosnku
    1/4 szkl. oliwy z oliwek
    4 czubate łyżki mąki
    pęczek natki pietruszki
    sól
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Filet z dorsza

Dorsz po katalońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy.
  • 2. Fileta myjemy i gotujemy ok. 7 minut w lekko osolonej wodzie na małym ogniu. Następnie wyjmujemy i kroimy w małe kawałki. Do rybnego
    wywaru wkładamy ziemniaki i gotujemy ok. 25 minut. Odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa.
  • 3. W rondlu zagotowujemy 1,5 szkl. wody. Do wrzątku wlewamy
    oliwę i wkładamy czosnek. Wsypujemy mąkę i mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy ziemniaki i wbijamy jajka. Mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję purée. Wsypujemy natkę i dorsza, mieszamy. Studzimy. Łyżką nabieramy porcje ciasta. Smażymy placki z obu stron na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować