Dorsz po katalońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy.
2.Fileta myjemy i gotujemy ok. 7 minut w lekko osolonej wodzie na małym ogniu. Następnie wyjmujemy i kroimy w małe kawałki. Do rybnego
wywaru wkładamy ziemniaki i gotujemy ok. 25 minut. Odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa.
3.W rondlu zagotowujemy 1,5 szkl. wody. Do wrzątku wlewamy
oliwę i wkładamy czosnek. Wsypujemy mąkę i mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy ziemniaki i wbijamy jajka. Mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję purée. Wsypujemy natkę i dorsza, mieszamy. Studzimy. Łyżką nabieramy porcje ciasta. Smażymy placki z obu stron na rozgrzanym oleju.
Komentarze