Dorsz parowany w kapuście pekińskiej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ryba parowana wcale nie musi być nie smaczna.

  • 40 min

Składniki:

  • porcja dorsza ok 200 g
    sok z cytryny
    1 marchewka średnio ugotowana
    1 cebula
    1/4 papryki
    sól morska
    pieprz
    1 łyżeczka cukru brązowego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka oliwy
    szczypta bazylii
    3-4 liście kapusty pekińskiej

Dorsz parowany w kapuście pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz parowany w kapuście pekińskiej 1. Dorsza umyć osuszyć, skropić sokiem z cytryny i 1 łyżeczką oliwy, w miseczce obracać od czasu do czasu. Cebulę i paprykę posiekać, przysmażyć na patelni na odrobinie oliwy, dodać sos sojowy i cukier, doprawić solą i pieprzem, dodać szczyptę bazlii. Na podwójnej warstwie folii aluminiowej rozłożyć liście kapusty pekińskiej, położyć marchewkę pokrojoną na plasterki i przykryć przysmażoną cebulką i papryką.
    Na wierzchu położyć rybę, wylać na nią resztki marynaty. Zawinąć wszystko w jeden pakiecik i dokladnie zacisnąć folię aluminiową. i włożyć do małego garnuszka, zalać do polowy wodą i zagotować, zmniejszyć ogień kiedy się zagotuje i parować 30 min. Po tym czasie wyłączyć ogień i można pozostawić jeszcze na chwilę w garnku. Podawać rozwinięte razem z folią aluminiową.
    Do dania można podać pieczone ziemniaczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy