Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach.

0 (0 ocen)

Zazwyczaj rozwijam „papilot” i wykładam zawartość na talerz.

Składniki:

  • 2 filety ze świeżego dorsza
    1 mała cukinia
    2 marchewki
    20 dag pieczarek
    ½ cebuli
    2 plastry cytryny
    2 łyżki śmietany kremowej
    2 szczypty kolendry
    1 łyżka natki pietruszki
    sól, pieprz
    2 kawałki pergaminu
    1 łyżka oleju

Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach. 1. Filety dorsza posypać solą i pieprzem.
    Cukinię i marchewki pokroić a’la Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać i to wszystko podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem.
    Pergamin lekko spryskać olejem, na środek wyłożyć warzywa ,na nich ułożyć filet z dorsza ,posypać kolendrą ,położyć plasterek cytryny ,polać 1 łyżką śmietanki i posypać pietruszką i zamknąć „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby.
    Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać w lodówce i piec wtedy ,kiedy przyjdzie pora.
    Potrawy w papilotach zatrzymują aromaty i co ważne ,szczególnie dla pań, nie brudzą naczyń.
    Osobiście rzadko podaję na stół gotową potrawę w „papilotach” ,chyba ,że stanowi jakąś zaskakującą niespodziankę. Zazwyczaj rozwijam „papilot” i wykładam zawartość na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy