Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety dorsza posypać solą i pieprzem.
Cukinię i marchewki pokroić a’la Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać i to wszystko podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem.
Pergamin lekko spryskać olejem, na środek wyłożyć warzywa ,na nich ułożyć filet z dorsza ,posypać kolendrą ,położyć plasterek cytryny ,polać 1 łyżką śmietanki i posypać pietruszką i zamknąć „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby.
Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać w lodówce i piec wtedy ,kiedy przyjdzie pora.
Potrawy w papilotach zatrzymują aromaty i co ważne ,szczególnie dla pań, nie brudzą naczyń.
Osobiście rzadko podaję na stół gotową potrawę w „papilotach” ,chyba ,że stanowi jakąś zaskakującą niespodziankę. Zazwyczaj rozwijam „papilot” i wykładam zawartość na talerz.
Komentarze