Dorsz na ryżu z warzywami

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja żona bardzo lubi dorsza. Przyrządzam go więc na różne sposoby.

Składniki:

  • mrożony filet z dorsza
    2 woreczki ryżu
    2 cebule
    mała cukinia
    mała czerwona papryka
    łyżka masła
    oliwa
    sól, pieprz
    przyprawa uniwersalna
    przyprawa do ryb
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz na ryżu z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy al dente w dużej ilości wody z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odcedzamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne. Cebule obieramy. Jedną
    cebulę i miąższ papryki kroi my w kostkę. Drugą cebulę kroimy w talarki. Cukinię my jemy i kroimy w cienkie plastry.
  • 2. Paprykę i cebulę pokrojone w kostkę podsmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy zmięk ną, dodajemy cukinię i jeszcze chwilę smażymy. Do warzyw wsypujemy ryż. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem
    do smaku.
  • 3. Rybę rozmrażamy i osuszamy. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
  • 4. Ryż z warzywami wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy rybę, na niej talarki cebuli. Polewamy oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Zamrożone

Podobne przepisy

To może cię zainteresować