Moja żona bardzo lubi dorsza. Przyrządzam go więc na różne sposoby.
Składniki:
mrożony filet z dorsza
2 woreczki ryżu
2 cebule
mała cukinia
mała czerwona papryka
łyżka masła
oliwa
sól, pieprz
przyprawa uniwersalna
przyprawa do ryb
Dorsz na ryżu z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy al dente w dużej ilości wody z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odcedzamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne. Cebule obieramy. Jedną
cebulę i miąższ papryki kroi my w kostkę. Drugą cebulę kroimy w talarki. Cukinię my jemy i kroimy w cienkie plastry.
2.Paprykę i cebulę pokrojone w kostkę podsmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy zmięk ną, dodajemy cukinię i jeszcze chwilę smażymy. Do warzyw wsypujemy ryż. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem
do smaku.
3.Rybę rozmrażamy i osuszamy. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
4.Ryż z warzywami wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy rybę, na niej talarki cebuli. Polewamy oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.
Komentarze