Dorsz na parze i frytki z batatów

4.5 (162 ocen)

  • 40 min

Propozycja na obiad dla osób na diecie, ale nie tylko. Znudziła ci się Twoja dieta? Oto jedna z propozycji jak tego uniknąć i jeść zdrowo i smacznie.

  • 40 min

Składniki:

  • Porcja obiadowa dla 2 osób:
    250 g fileta z dorsza
    3 małe, słodkie papryki
    1/2 cytryny, sok
    kilka kropel tabasco
    3-4 listki bazylii
    sól, pieprz

    Frytki z batatów:
    500 g batatów (słodkich ziemniaków)
    1 łyżeczka mielonego kminku
    1-2 łyżeczki soli morskiej
    4 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz na parze i frytki z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz przed parowaniem 1. Rybę, jeśli jest zamrożona, rozmrozić, dobrze osuszyć. Rybę skropić sokiem z cytryny, tabasco, posypać solą i ew. pieprzem. Zostawić na 15 minut.
  • Bataty przed pieczeniem 2. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Bataty obrać i pokroić w słupki. Posypać kminkiem i polać oliwą. Piec ok. 20-25 minut. Po wyjęciu posypać solą morską i podawać na ciepło razem z rybą.
  • Ryba w parowniku bambusowym 3. Papryki pokroić w słupki, bazylię drobno posiekać. Rybę układać na kawałkach papieru, na rybę ułożyć papryczki i posypać bazylią. Papier zawijać jak cukierki. Układać w parowniku bambusowym a ten nałożyć na garnek z gotującą się wodą. Rybę parować 10-15 minut.

Porady

Jeśli nie masz parownika bambusowego wystarczy nadstawka albo koszyczek do gotowania na parze, który nakłada się na garnek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cynamonowe frytki z batatów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cynamonowe frytki z batatów

Cafe Babilon_Laura Propozycja zdrowej przekąski 30 min

To może cię zainteresować