Dorsz na marchewce z rodzynkami

0 (0 ocen)

Lekka propozycja na obiad.Pyszny dorsz w chrupiącej panierce (bez bułki !).

Składniki:

  • Składniki :

    400g dorsza świeżego (porcje)
    4 łyżki mąki
    2 jajka
    sól
    pieprz
    tymianek
    3 marchewki
    2 średnie jabłka
    50g rodzynek
    2 łyżki oleju rzepakowego
    olej do smażenia (rzepakowy)
    limonka

Dorsz na marchewce z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę opłucz i wysusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Każdy kawałek obtocz w mące a następnie w rozbełtanych jajkach. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
  • 2. Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Marchewkę i jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć do miski. Dodaj rodzynki i olej. Wymieszaj składniki.
  • 3. Surówkę z marchewki i jabłek wyłóż na talerz. Połóż rybę i skrop sokiem z limonki.

Komentarze

Podobne przepisy