Dorsz na czerwono

5 (166 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

bardzo smaczne danie

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok. 60 dag filetów z dorsza
    Sok z cytryny
    Sól lub Vegeta
    Pieprz cytrynowy lub kolorowy
    Do panierki: mąka, jajko, bułka tarta
    SOS;
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego Łowicz, czyli 5-6 łyżek
    1 łyżka keczupu pikantnego, ja używam Pudliszki
    0,5 szklanki Martini lub wina białego półsłodkiego
    Sól, pieprz mielony kolorowy, mielona papryka ostra do smaku
    Ew sok z cytryny.
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz na czerwono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule posiekać i zeszklić na masełku z dodatkiem oleju 3:1, dodać czosnek, przemieszać 2-3 razy i dodać koncentrat pomidorowy, wino, keczup, wymieszać i chwilę poddusić.
    Doprawić do smaku w/w przyprawami i ewentualnie sokiem z cytryny.
    Rybę poporcjować, skropić cytryną i przyprawić solą oraz pieprzem.
    Po 30 minutach panierować w mące, jajku i bułce. Usmażyć na rumiano.
    Grubsze porcje należy dopiec w piekarniku ok. 10 minut.
    Można już podać z sosem i ziemniaczkami lub częsć sosu wyłożyć na półmisek, na nim rybę, znów sos, ryba i przykryć sosem.
    Przykryć folią aluminiową czy spożywczą i schłodzić.
    Najlepsze na drugi dzień, aż smaki się przegryzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować