Ok. 60 dag filetów z dorsza
Sok z cytryny
Sól lub Vegeta
Pieprz cytrynowy lub kolorowy
Do panierki: mąka, jajko, bułka tarta
SOS;
2 duże cebule
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego Łowicz, czyli 5-6 łyżek
1 łyżka keczupu pikantnego, ja używam Pudliszki
0,5 szklanki Martini lub wina białego półsłodkiego
Sól, pieprz mielony kolorowy, mielona papryka ostra do smaku
Ew sok z cytryny.
Dorsz na czerwono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule posiekać i zeszklić na masełku z dodatkiem oleju 3:1, dodać czosnek, przemieszać 2-3 razy i dodać koncentrat pomidorowy, wino, keczup, wymieszać i chwilę poddusić.
Doprawić do smaku w/w przyprawami i ewentualnie sokiem z cytryny.
Rybę poporcjować, skropić cytryną i przyprawić solą oraz pieprzem.
Po 30 minutach panierować w mące, jajku i bułce. Usmażyć na rumiano.
Grubsze porcje należy dopiec w piekarniku ok. 10 minut.
Można już podać z sosem i ziemniaczkami lub częsć sosu wyłożyć na półmisek, na nim rybę, znów sos, ryba i przykryć sosem.
Przykryć folią aluminiową czy spożywczą i schłodzić.
Najlepsze na drugi dzień, aż smaki się przegryzą.
Komentarze