DORSZ BAŁTYCKI Z WARZYWAMI

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Nie przepadam za rybami, ale ten dorsz mnie skusił.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g świeżych filetów z dorsza bez skóry

    MARYNATA DO RYBY:

    niecałe pół szklanki oleju lnianego
    łyżeczka soli
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki majeranku
    płaska łyżka soku z cytryny

    WARZYWA:

    4 brukselki
    1 mały por
    1 mała czerwona papryka
    pół ogórka zielonego obranego ze skórki
    4 duże pieczarki
    czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
    trochę wody, sól, pieprz, ulubione zioła, cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb

Dorsz bałtycki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę namoczyć w marynacie i wstawić do lodówki na 15 minut.
  • 2. Włączyć piekarnik na 300 stopni, żeby się nagrzewał.
  • 3. Wszystkie warzywa umyć, pokroić na kawałki i poddusić na patelni do smaku, dodać trochę wody, koncentrat, zioła.
  • 4. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 300 stopniach bez przykrycia w zależności od piekarnika - u mnie było to 20 minut.
  • 5. Rybę podawać z warzywami i np. ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować