Dorada z surówką i ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby czyścimy i odcinamy im głowy i ogony, nacieramy solą ,pieprzem i granulowanym czosnkiem. Smażymy na rozgrzanym oleju, bardzo powoli z każdej strony po kilka minut aż mięsko się zetnie, a skórka stanie się chrupka.
2.Kapustę kroimy w drobne piórka, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, koperek siekamy. Warzywa mieszamy doprawiamy przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, ewentualnie gotową przyprawką do sałatek. Dodajemy kilka łyżek oleju, mieszamy i odstawiamy.
3. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie przecinamy je na pół.
4. Czerwoną cebulę kroimy w cieniutkie piórka i smażymy ją na maśle, delikatnie doprawiając solą i granulowanym czosnkiem. Szczypior kroimy na kawałki.Ser ścieramy na tarce lub strugamy duże wióry za pomocą specjalnego noża.
5. Ziemniaki podajemy polane cebulowym masełkiem, posypane serem i szczypiorkiem w towarzystwie ryby i surówki.
Komentarze