Dorada z surówką i ziemniaczkami

0 (0 ocen)

Dorada to dla mnie najsmaczniejsza ryba.

Składniki:

  • 2 dorady
    ½ główki kapusty
    1 marchewka
    pęczek szczypiorku
    pęczek koperku
    2 ząbki czosnku
    kilka ziemniaków
    1 czerwona cebula
    100 g sera gouda
    50 g masła
    olej
    sól, pieprz
    suszony czosnek

Dorada z surówką i ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby czyścimy i odcinamy im głowy i ogony, nacieramy solą ,pieprzem i granulowanym czosnkiem. Smażymy na rozgrzanym oleju, bardzo powoli z każdej strony po kilka minut aż mięsko się zetnie, a skórka stanie się chrupka.
  • 2. Kapustę kroimy w drobne piórka, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, koperek siekamy. Warzywa mieszamy doprawiamy przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, ewentualnie gotową przyprawką do sałatek. Dodajemy kilka łyżek oleju, mieszamy i odstawiamy.
  • 3. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie przecinamy je na pół.
  • 4. Czerwoną cebulę kroimy w cieniutkie piórka i smażymy ją na maśle, delikatnie doprawiając solą i granulowanym czosnkiem. Szczypior kroimy na kawałki.Ser ścieramy na tarce lub strugamy duże wióry za pomocą specjalnego noża.
  • 5. Ziemniaki podajemy polane cebulowym masełkiem, posypane serem i szczypiorkiem w towarzystwie ryby i surówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy