Dorada z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jesienią do wielu potraw wykorzystujemy orzechy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 dorady

    40 g orzechów włoskich

    30 g żurawiny

    30 g masła

    pół pęczka koperku

    1 limonka

    ząbek czosnku, kurkuma, sól, pieprz

    olej sezamowy

Dorada z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryby z farszem smażymy z dwóch stron na oleju z masłem 1. Ryby oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i kurkumą, następnie skropić sokiem z połowy limonki i łyżką oleju sezamowego.

    Odstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie orzechy pokruszyć na małe kawałki, większe owoce żurawiny można przekroić na pół, koperek i czosnek posiekać. Wymieszać wszystko razem, dodać połowę miękkiego masła, sok z pozostałej limonki, sól, pieprz do smaku. Farsz nałożyć do ryby i odstawić jeszcze na chwilę.

    Na rozgrzaną patelnie wlać i pozostałe masło, smażyć rybę 3-5 minut z każdej strony. Można podawać z makaronem i surówką. Posypać posiekaną świeżą bazylią .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy