Dorada po turecku w pomidorach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Zajmuję się urządzaniem wnętrz, a moją pasją jest gotowanie. Ten przepis dostałam od znajomego marynarza.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg dorady
    50 dag pomidorów
    sok z 1 cytryny
    mąka do obtoczenia
    oliwa
    4 gałązki tymianku
    2 liście laurowe
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól

Dorada po turecku w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natkę pietruszki i połowę tymianku myjemy, osuszamy i siekamy. Pomidory
    sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Dorady sprawiamy i kroimy w dzwonka.
  • Dorada po turecku w pomidorach 2. Do soku z cytryny wkładamy gałązki tymianku. Solimy i mieszamy. Dodajemy rybę i odstawiamy na 15 minut, kilka razy obracając. Następnie obtaczamy w mące i rumienimy na rozgrzanej oliwie.
  • 3. Pomidory dusimy ok. 15 minut na 2 łyżkach oliwy wraz z liśćmi laurowymi oraz posiekaną zieleniną. Wkładamy rybę i dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy solą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy