Donaty (oponki) rumowe z lukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Oponki z dziurką to żelazny punkt karnawału , kojarzą mi się z dzieciństwem gdy mama często piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, delikatne, po prostu fantastyczne! Mają jedną wadę, znikają szybko i są mega kaloryczne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO:

    Na 20 sztuk dużych oponek
    70 dag mąki tortowej
    10 g suszonych drożdży D.Oetker
    300 ml ciepłego mleka
    4 jajka
    50 g masła
    4 łyżki rumu
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    Szczypta soli

    Dekoracja:
    Lukier
    Kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Donaty (oponki) rumowe z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-187g2gp 1. Sposób wykonania:
    Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli, cukrami oraz suchymi drożdżami w misce łyżką, wlać ciepłe mleko, wbić jajka i wyrobić ręką elastyczne ciasto, wlać rozpuszczone płynne masło oraz rum i ponownie wyrobić ciasto, wierzch oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • image-1qm40ev 2. Gdy wyrośnie, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką , rozwałkować na grubość 1,5 cm, szklanką wycinać krążki, w środku wyciąć kółka kieliszkiem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  • image-05xa17l 3. Oponki smażyć w rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut na złocisty kolor –ja smażyłam we frytownicy ustawionej na moc 170*c.
  • image-1227513 4. Upieczone studzić na kratce kuchennej wyłożonej ręcznikiem kuchennym aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Zimne polukrować i udekorować dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować