Kolorowe Donaty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Puszyste delikatne i kolorowe donaty idealne do filiżanki kawy bądź herbaty :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dag drożdży
    1 kostka margaryny roztopionej
    20 dag cukru kryształu
    7 żółtek
    1/2 l mleka
    1/2 szklanki spirytusu
    szczypta soli

    olej do głębokiego smażenia

    Dodatkowo:
    2 łyżki mleka
    12 łyżek cukru pudru
    różowy i niebieski barwnik
    cukrowe perełki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kolorowe donaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży,4 łyżek mąki,1 łyżki cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Wsypać pozostałą mąkę do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtka z cukrem i sól.
  • 3. Wyrabiać ręką, dodając pozostałe mleko w miarę potrzeby. Dalej nie przerywając wyrabiania, dodać roztopiony tłuszcz i spirytus. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie,lśniące i odchodzi od ręki i naczynia. Pozostawić przykryte w ciepłym miejscu.
  • 4. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm podsypując stolnicę mąką.
  • . 5. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinać okrągłe pączki z dziurką. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 6. Smażyć z obu stron, na mocno rozgrzanym oleju, na rumiany kolor, a następnie odsączyć na papierowym ręczniku.
  • . 7. Cukier puder utrzeć z wrzącym mlekiem i barwnikami. Wystudzone donaty polukrować, posypać cukrowymi ozdobami i odstawić do stężenia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Spirytus Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować