Kolorowe donaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży,4 łyżek mąki,1 łyżki cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2.Wsypać pozostałą mąkę do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtka z cukrem i sól.
3.Wyrabiać ręką, dodając pozostałe mleko w miarę potrzeby. Dalej nie przerywając wyrabiania, dodać roztopiony tłuszcz i spirytus. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie,lśniące i odchodzi od ręki i naczynia. Pozostawić przykryte w ciepłym miejscu.
4.Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm podsypując stolnicę mąką.
5.Za pomocą szklanki i kieliszka wycinać okrągłe pączki z dziurką. Odstawić do wyrośnięcia.
6.Smażyć z obu stron, na mocno rozgrzanym oleju, na rumiany kolor, a następnie odsączyć na papierowym ręczniku.
7.Cukier puder utrzeć z wrzącym mlekiem i barwnikami. Wystudzone donaty polukrować, posypać cukrowymi ozdobami i odstawić do stężenia lukru.
Komentarze