1 opakowanie drożdże instant
800 gr mąka pszenna plus mąka do podsypania
350 ml mleka
30 gr masła
150 gr cukru
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
Lukier
sok z pół cytryny
cukier puder
olej do smażenia
1.Do naczynia przesiać mąkę dodać drożdże,sól,cukier,roztopione letnie masło,mleko i roztrzepane jajka.Całość mieszamy i zagniatamy tak długo aż powstanie jednolite i nie lepiące się ciasto do rąk.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie posypać stolnicę mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 cm.Szklanką wyciąć kółka a kieliszkiem wyciąć w środku małe kółka.Układamy na stolnicy podsypanej mąką ,aż donaty podrosną.Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto.Wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.Ciepłe donaty lukrujemy i posypujemy kolorowym kokosem,skórką pomarańczową,czekoladowymi pałeczkami,kolorowymi groszkami lub kto co lubi. Lukier; do soku ucierając dodajemy tyle cukru, aż uzyskamy lejący lukier.
Komentarze