Donaty

4.5 (194 ocen)

Amerykańskie pączki z dziurką .

Składniki:


  • 1 opakowanie drożdże instant
    800 gr mąka pszenna plus mąka do podsypania
    350 ml mleka
    30 gr masła
    150 gr cukru
    2 jajka
    0,5 łyżeczki soli
    Lukier
    sok z pół cytryny
    cukier puder
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Donaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia przesiać mąkę dodać drożdże,sól,cukier,roztopione letnie masło,mleko i roztrzepane jajka.Całość mieszamy i zagniatamy tak długo aż powstanie jednolite i nie lepiące się ciasto do rąk.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie posypać stolnicę mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 cm.Szklanką wyciąć kółka a kieliszkiem wyciąć w środku małe kółka.Układamy na stolnicy podsypanej mąką ,aż donaty podrosną.Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto.Wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.Ciepłe donaty lukrujemy i posypujemy kolorowym kokosem,skórką pomarańczową,czekoladowymi pałeczkami,kolorowymi groszkami lub kto co lubi. Lukier; do soku ucierając dodajemy tyle cukru, aż uzyskamy lejący lukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować