Domowy żurek

4.49 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bez tradycyjnego żurku, przygotowywanego na sposób Joli, rodzina Miśkowiec nie wyobrażasobie świątecznego śniadania.

Składniki:

  • ● 6-8 białych surowych kiełbas
    ● 1/2 l zakiszonej mąki razowej żytniej (gotowy żur, najlepiej w szklanej butelce)
    ● sól, pieprz
    ● 7 ziemniaków
    ● pietruszka
    ● por
    ● natka pietruszki
    ● pół selera
    ● 4 marchewki
    ● 6 ząbków czosnku
    ● śmietana 30-proc.
    ● 3 łyżeczki majeranku (świeży lub suszony)
    ● 2-3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Domowy żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę i włoszczyznę zalewamy wodą i gotujemy, aż kiełbasy będą gotowe. Wyjmujemy z wywaru i dodajemy pokrojone w niewielką kostkę
    ziemniaki i marchewkę. Dodajemy liście laurowe i majeranek. Gotujemy.
  • 2. Gdy warzywa będą miękkie, do wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wlewamy żur, gotujemy, dodajemy śmietanę i natkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z łyżeczką soli. Dodajemy 3 łyżki żurku z garnka, mieszamy i wlewamy do zupy. Doprawiamy, zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować