DOMOWY ZAKWAS NA ŻUR

0 (0 ocen)

  • 15 min

Starszy syn Krzyś jest wielkim miłośnikiem dobrego żurku, szczególnie takiego przygotowanego na zakwasie. Domowy przepis na zakwas jest więc u mnie obowiązkowy

  • 15 min

Składniki:

  • 10 dag mąki żytniej razowej
    1 ząbek czosnku
    8 szt kolorowego pieprzu
    3 liście laurowe
    5 szt ziela ang
    piętka chleba razowego
    2 szklanki ciepłej przegotowanej wody

Domowy zakwas na żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, przyprawy, dobrze
    mieszamy. Dodajemy też drobno pokrojony czosnek. Na wierzch kładziemy
    chleb. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po
    dwóch dniach zakwas zaczyna pracować, pojawiają się bąbelki.
    Mieszamy.
    Po kolejnych dwóch dniach, mieszamy, próbujemy. Musi być lekko kwaśny.
    Jeśli jest dobry odcedzamy i przelewamy do butelek. Możemy przechowywać
    ok tygodnia w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy