Domowy zakwas na barszcz czerwony

4.5 (189 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty w przygotowaniu zakwas buraczany, podnosi walory smakowe czerwonego barszczu. Ma idealny kolor i smak.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - buraki: 1 kilogram
    - woda przegotowana: 1 litr
    - czosnek: 4 ząbki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - razowy chleb kromka: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - liść laurowy: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Domowy zakwas na barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać i pokroić w średniej grubości plastry. Duży 2 litrowy słój wyparzyć. Buraki ułożyć w słoiku. Dodać obrany czosnek, ziele i liść, cukier oraz sól. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Zalać wszystko wodą (w takiej ilości, aby buraki były zakryte). Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe, ale przewiewne miejsce na około 5-7 dni. Po kilku dniach utworzy się na wierzchu mało estetyczna piana. Zebrać ją dokładnie. Zakwas przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą. Odcedzony zakwas przelać do czystych, wyparzonych butelek/słoików i zakręcić. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować