Domowy z wieprzowiny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Łatwo go przyrządzić i wyśmienicie smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 50 dag wieprzowiny
    ● ok. 250 ml czerwonego półwytrawnego wina
    ● pomidor
    ● czerwona papryka
    ● duża cebula
    ● małe op. suszonych śliwek bez pestek
    ● olej do smażenia
    ● sól, pieprz
    ● 125 ml śmietanki 30-proc.
    ● łyżeczka mąki
    ● kostka rosołowa
    ● natka pietruszki

Domowy z wieprzowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę, pomidora i cebulę
    kroimy w dużą kostkę. Mięso
    myjemy, osuszamy i także kroimy
    w kostkę.
  • 2. W rondlu rozgrzewamy olej.
    Na dużym ogniu podsmażamy
    mięso. Wsypujemy cebulę, paprykę
    i pomidora, mieszamy.
    Zmniejszamy ogień. Wlewamy
    wino i dodajemy śliwki. Doprawiamy.
    Dusimy ok. 40 minut.
  • 3. Dodajemy kostkę, mąkę
    wymieszaną z odrobiną wody
    i śmietankę. Zagotowujemy.
    Posypujemy posiekaną natką.

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)