Domowy torcik Pischinger

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

W spolszczeniu jest to po prostu piszinger. U mnie bardzo czekoladowy z dodatkiem orzechów włoskich i zmielonych orzechów laskowych oraz migdałów.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - Małe, okrągłe wafelki: 20 sztuk
    - Gorzka czekolda: 120 gramów
    - cukier: 120 gramów
    - śmietana kremówka: 0.5 szklanki
    - masło: 1 łyżeczka
    - zmielone orzechy laskowe: 60 gramów
    - zmielone migdały: 60 gramów
    - drobno posiekane orzechy włoskie: 0.5 szklanki
    DODATKOWO:
    - zmielone orzecy laskowe do obtoczenia wafli: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy torcik pischinger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy cukier, połamaną czekoladę i masło. Na małym gazie rozpuszczamy, cały czas mieszając (do połączenia się składników) i zagotowujemy.


  • 2. 1/3 masy odstawiamy na bok do reszty wsypujemy zmielone orzechy laskowe, migdały i orzechy włoskie.
  • 3. Masę studzimy. Wafle przekładamy masą czekoladową z orzechami (każdy torcik składa się z 4 warstw). Przykrywamy np. papierem do pieczenia i kładziemy na nich coś ciężkiego. Pozostawiamy na kilka godzin.
  • 4. Masę, która wyciekła rozsmarowujemy na bokach Pischingerów, które dodatkowo smarujemy podgrzaną masą czekoladową (tą którą odłożyliśmy na bok) i szybko obtaczamy w mielonych orzechach laskowych.
    Pozostawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować