Domowy syrop na kaszel

5 (181 ocen)

  • 25 min

To naturalny i skuteczny lek nie tylko na kaszel. Wzmacnia odporność organizmu oraz pomaga w powstawaniu czerwonych ciałek krwi.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 buraki średniej wielkości
    2-3 łyżeczki miodu
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Syropy Napoje

Domowy syrop na kaszel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy miód, możemy go zastąpić cukrem jeżeli akurat zabraknie go w naszej kuchni. Gotujemy na niewielkim ogniu około 20 minut. Przelewamy przez sito. Tak powstały syrop zostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.
  • 2. Istnieje też inny sposób przygotowania, trochę dłuższy, pomijający gotowanie. Jak powyżej zasypujemy buraki cukrem lub miodem i zostawiamy na kilka godzin aby puściły sok.
  • 3. Syrop pijemy co dwie godziny, dorośli po jednej łyżce a dzieci po łyżeczce. Z racji tego, że działa silnie wykrztuśnie unikamy podawania go na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować