Domowy sos pomidorowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Aby cieszyć się smakiem pomidorów przez cały rok, w lecie robię taki aromatyczny sos i wkładam do słoików.

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej „bawole serca”)
    garść listków bazylii
    garść listków szałwii
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz

Domowy sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy, obieramy. Usuwamy gniazda na sienne, miąższ kroimy
    w kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Bazylię i szałwię myjemy, osuszamy i siekamy
  • 2. Pomidory z czosnkiem i ziołami wkładamy do garnka z grubym dnem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy