Domowy sok marchewkowo-owocowyto pyszna, zdrowa i tania alternatywa dla sklepowych soków naszpikowanych syropem glukozowo-fruktozowym.
60 min
Składniki:
Składniki na ok.2 litry soku:
200 g marchewki, obranej
100 g banana, obranego
350 g jabłek, obranych i wydrążonych
800 g wody
50-75 g soku z cytryny (1-2 cytryny w zależności od wielkości)
cukier lub miód do smaku
Domowy sok przecierowy marchwiowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do garnka, dolewamy tyle wody, aby tylko przykryła marchew. Gotować ok. 5 minut. Dodać pozostałe składniki, całość zmiksować przy pomocy blendera przez 2-3 minuty, aż powstanie gładka papka. Dolać resztę wody, zagotować i gotować ok. 2 minut. Przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić do wystudzenia.
Tak przygotowany, zapasteryzowany sok można przechowywać kilka tygodni.
Smak soku zależy od wybranych owoców i marchwi, dlatego też można go modyfikować dodając preferowaną ilość cukru, miodu i soku z cytryny.
Komentarze