Domowy smalec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Opiekuję się osobami starszymi. Zbieram też regionalne przepisy.

Składniki:

  • ● 1 kg słoniny
    ● 2 kwaśne jabłka
    ● cebula
    ● 100 ml mleka
    ● sól, pieprz
    ● majeranek

Domowy smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę schładzamy, usuwamy
    skórę i kroimy. Przepuszczamy
    przez maszynkę.
    Przekładamy do garnka
    i topimy na małym ogniu,
    często mieszając.
  • 2. Jabłka i cebulę obieramy.
    Kroimy w małą kostkę. Dodajemy
    do słoniny pod koniec
    topienia. Doprawiamy
    solą, pieprzem i majerankiem.
    Studzimy. Wlewamy
    mleko. Mieszamy i od stawiamy,
    by masa zastygła.
    Podajemy do chleba.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy