domowy smalec z kiełbasą

4.91 (168 ocen)

najlepszy z razowym chlebkiem

Składniki:

  • 0,5 kg słoniny
    1 laskę kiełbasy śląskiej
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, majeranek
Wystaw ocenę:

4.91 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy smalec z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowy smalec 1. Słoninę i kiełbaskę zmieliłam przez maszynkę ( na dużych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kostkę ( można ją także zmielić ). Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę.
    W garnuszku, na wolnym ogniu wytopiłam słoninkę - topiłam tak długo aż skwareczki zaczęły lekko brązowieć, dodałam zmieloną kiełbaskę, po około 5 minutach dodałam cebulkę , smażyłam tak długo aż się zeszkliła. Pod koniec doprawiłam solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Gorący przelałam w słoiczki i szczelnie zamknęłam .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować