Domowy smalec

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo lubię używać smalcu do kruszonki na ciasta do smażenia kotletów schabowych, ale i na kanapkę z dodatkiem ogóreczka.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg słoniny
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słonina w trakcie wytapiania 1. Słoninę zmielić przez maszynkę lub pokroić w kostkę. Wkładamy do garnka i wytapiamy z niej tłuszcz aż do pojawienia sie brązowych chrupiących skwarek
  • skwarki z wytopionej słoniny 2. Po wytopieniu słoniny pozostają skwarki, które przecedź przez sitko do innego garnka.
  • Tak przygotowany smalec pozostaw do zastygnięcia i pojawienia białego koloru. 3. Tak przygotowany, lekko przestudzony wytopiony tłuszcz przelej do słoików lub miseczki.
  • Smalec 4. Smalec jest gotowy, gdy będzie całkowicie biały.

Porady

Skwarki ,które pozostaną można zmielić przez maszynkę i zrobić smaczne ciasteczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonina Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować