Domowy ser żółty

0 (0 ocen)

ser może i ma inny smak niż ten "sklepowy", ale na pewno jest tysiąc razy zdrowszy!

Składniki:

  • • 2 kg białego sera
    • 2l mleka
    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 1i ½ łyżeczki sody
    • 4 łyżeczki masła
    *umyte wcześniej plastikowe butelki litrowe w odciętymi szyjkami

Domowy ser żółty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser włożyć do garnka z mlekiem, mieszając podgrzewać na małym ogniu (około 15-20 min) aż wytworzy się serwatka, którą trzeba Odcedzić.
  • 2. Do sera dodać jajka i żółtka , mieszając podgrzewać na bardzo małym ogniu. Uwaga, masa lubi się przypalać, dlatego koniecznie trzeba ją ciągle mieszać. Dodać odrobinę soli, masło, na koniec dodać sody i jeszcze chwilę mieszać.
  • 3. Masę wylać do butelek i odstawić do wsytygnięcia. Kolejnego dnia można rozciąć butelkę i wyjąć gotowy ser. Przechowywać w lodówce!

Komentarze

Podobne przepisy