Domowy sękacz z nutą pomarańczy i orzechów

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Uwielbiam tradycyjnego sękacza, lecz w domowych warunkach jest trudny do przyrządzenia, szczególnie gdy nie posiadamy specjalnego paleniska. Dlatego wszystkim miłośnikom tego ciasta prezentuję domową wariację na temat sękacza.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 25 dag masła
    szklanka cukru z wanilią u mnie domowy
    6 jajek
    2 łyżki serka mascarpone lub słodkiej śmietanki
    kieliszek orzechowej Soplicy lub rumu, amaretto albo innego aromatycznego alkoholu
    70 dag płatków migdałowych
    3/4 szklanki krupczatki
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    sól
    tłuszcz do formy
    skórka ze świeżej pomarańczy lub cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Domowy sękacz z nutą pomarańczy i orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem i mascarpone na gładką masę. Stale ucierając, dodajemy, stopniowo po jednym żółtku, wlewamy alkohol, wsypujemy migdały, skórkę i obie mąki.
  • 2. Ze schłodzonych białek z solą ubijamy sztywną pianę. Pianę delikatne mieszamy z masą maślaną.
  • 3. Nasmarowujemy formę na babkę. Na spód wykładamy 2 - 3 łyżki ciasta. Pieczemy około 5 - 7 minut w 200 - 220 stopniach C. Gdy ciasto lekko się zarumieni wykładamy kolejną warstwę i znów pieczemy i tak do wykończenia ciasta.
  • 4. Ciasto wyjmujemy delikatne z formy i obsypujemy pudrem, polewamy lukrem lub czekoladą.

Porady

Czas pieczenia warstw zależy od piekarnika. Warto zapamiętać czas zrumienienia pierwszej warstwy i kolejne piec tyle samo czasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować