Domowy schab dojrzewający

5 (163 ocen)

  • 15 min

Domowa wędlina. Pyszny, delikatny schab rozpływający się w ustach. Wyrób mało pracochłonny, ale wymagający cierpliwości. Robi się długo ale za to szybko znika z talerza.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    2 łyżki soli (dałam himalajską)
    2 łyżki cukru
    przyprawy:
    4 duże ząbki czosnku
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    2 łyżki młotkowanego pieprzu kolorowego
    2 łyżki przyprawy do grilla
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Wędliny

Domowy schab dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyłam, osuszyłam i natarłam cukrem. Włożyłam do plastikowego pojemnika i wstawiłam na 2 doby do lodówki.Odlewałam wydzielający się sok.
  • 2. Po 2 dobach umyłam mięso, osuszyłam i natarłam solą. Ponownie włożyłam do pojemnika i odstawiłam na kolejne 2 doby do lodówki.
  • 3. Następnie roztarłam czosnek, dodałam przyprawy,natarłam mięso i włożyłam do 2 warstw pończoch.Zawiązałam i powiesiłam w przewiewnym miejscu na 6 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować