Domowa wędlina. Pyszny, delikatny schab rozpływający się w ustach. Wyrób mało pracochłonny, ale wymagający cierpliwości. Robi się długo ale za to szybko znika z talerza.
15 min
Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 łyżki soli (dałam himalajską)
2 łyżki cukru
przyprawy:
4 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki młotkowanego pieprzu kolorowego
2 łyżki przyprawy do grilla
Domowy schab dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyłam, osuszyłam i natarłam cukrem. Włożyłam do plastikowego pojemnika i wstawiłam na 2 doby do lodówki.Odlewałam wydzielający się sok.
2.Po 2 dobach umyłam mięso, osuszyłam i natarłam solą. Ponownie włożyłam do pojemnika i odstawiłam na kolejne 2 doby do lodówki.
3.Następnie roztarłam czosnek, dodałam przyprawy,natarłam mięso i włożyłam do 2 warstw pończoch.Zawiązałam i powiesiłam w przewiewnym miejscu na 6 dni.
Komentarze